diumenge, 3 d’abril del 2011

No sobreviuria la natura, sense amors impossibles



L'abellera aranyosa

No sobreviuria la natura, sense amors impossibles: aquest és, també, el cas de les abelleres o sabatetes, que, com totes les orquidàcies, imiten les femelles dels insectes pol·linitzadors.
Les abelleres són unes orquidàcies que es caracteritzen per un gran polimorfisme i un sovintejat hibridisme, la qual cosa no en facilita la distinció. Aquesta sembla una abellera aranyosa o de la passió (Ophrys sphegodes), reconeguda pels sèpals verdosos, el connectiu de l’estam agut, el label enter i brunenc, i la taca central violàcia o d’un púrpura negrenc.
Gràcies a les olors que desprenen i a les seves formes singulars, els mascles de determinades vespes les confonen amb femelles de la seva espècie: a partir d’una còpula impossible, doncs, els pol·linis de l’abellera s’adheriran al cap de l’abegot, el qual anirà pol·linitzant, involuntàriament i sense recompensa, les noves abelleres que cobejarà, frenèticament, el seu desig.
Sol trobar-se en prats secs, erms i brolles. Aquesta ha estat fotografiada a dalt del Falguerís, al començament de la calçada romana que va cap al Cementiri.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Interessant. Flor bella, les orquídea.